WHEN YOU NEED ME AND YOU DON'T WANT ME, I WILL STAY BUT WHEN YOU DON'T NEED ME AND YOU WANT ME, THEN I WILL GO

Friday, August 24, 2012

the life story of a growing girl



nampak tak senyum nakal dia tu? --'

ASSALAMUALAIKUM :)

Hello peeps! Memandangkan haritu dapat update entri pendek je. Hari ni aku nak update entri panjang panjang sikit. Korang muak? kesah pulak aku? eh2! sorry sorry. main main je sayang musyuk. jangan lari kay. *muntah anaconda* lalala.

Hari ni hari jumaat, 24 ogos 2012 bersamaan dengan 6 Syawal. Semua orang suka nak raya. Yelah dah penat penat puasa sebulan , masa raya mestilah nak melantak habis habisan kan kann. tawu sangat dahh. well, dalam entri kali ni aku cuma nak recall balik apa yang aku dah lalui sebagai 'budak sekolah' al-maklum lah tahun depan aku tak guna dah gelaran tu kann. dah besar lah katekann. puih!

like people always said, "masa kekecik kita nak cepat besar. dalam otak masa tu cuma ingat nak ada kereta, rumah besar, and yang penting nak pegang duit kann. tapi bila dah besar, semua orang nak jadi kecik balik." sebab bagi kita, waktu kecik kita tak perlu fikir pasal tanggungjawab nak cari duit, tak perlu fikir pasal cinta, tak perlu fikir pasal hati orang lain. yang kita tahu cuma main main main dan terus bermain. hingus meleleh sampai 30cm pun takde orang nak kisah. seronok kan jadi budak kecik? no pressure , no stress. it's all about having fun! kalau dah besar, baru makanan tercalit dekat tudung sikit, dah heboh satu dunia. omaigod! #SoMalaysian

aku rasa kan bagus kalau masa boleh diputar kembali. kan best kalau doraemon betul betul wujud kan. boleh aku pinjam mesin masa dia. tapi bak kata bebudak twitter #OnlyInDream je benda tuh boleh jadi kann. hurrm. makin lama makin meningkat usia. makin banyak tanggungjawab untuk keluarga, agama , bangsa dan negara. no offense. 

masa aku tadika dulu (TABIKA KEMAS KUALA PARI - atas bukit) , membe yang aku ingat sampai sekarang is nadzirah,sophia,faiz and raiz. ada sorang tu aku ingat muka tapi lupa nama. dulu aku dengan nadzirah and sophia ni boleh dikatakan geng. well, sekolah pun sama sampai menengah. haha. tapi masuk sekolah rendah kteorg tak serapat masa tadika. it just a fate that we meant to be together in the same school. faiz dengan raiz ni pulak aku ingat sebab dua orang manusia ni dah tak rupa manusia. perangai macam setan woi. nasib takde takduk je. kalau tak, bukan manusia namanya tu. lol. faiz masa tu boleh dikatakan handsome. (pemikiran bebudak kecik) tapi bila ingat balik muka dia bila aku dah besar ni, sumpah wa cakap sama lu! NERD gila weyh! HAHA. *guling guling atas lantai* rambut beria sisir ke tepi. baju masuk ke dalam. stokin sampai lutut. lol. tapi percayalah, faiz ni lah crush pertama aku dulu kau tawu? haha. (cinta monyet) raiz ni pulak selekeh . rambut kerinting. makan tak sah kalau tak tumpah atas baju. rasa nak sepak dia pun ada. dua 'kembar' ni pergi mana mana mesti sesama. buli orang pun sesama. kawan sampai mati lah kononnye kann. well, they use to bully me. when i still a small girl, i hate them fucking much. but when i started to grown up as a ladies, i just miss all those tease. i miss those boys. aku harap walau kat mana pun dyeorg sekarang ni, hidup dyeorg sentiasa diberkati ALLAH SWT dan semoga dyeorg berjaya dalam hidup. 

next part is when i am in SEKOLAH RENDAH KEBANGSAAN RAJA PEREMPUAN IPOH , kat sini lah bermulanya zaman aku belajar makan pakai chopstik . lol. dulu masa aku darjah 1 dan 2 aku suka pakai pinafore pergi sekolah. biasalah kecik lagi kann. comel gitu. *6 biji kelapa melayang dekat kepala* kfine. tak comel. one day (darjah 3) , masa kelas agama aku pakai pinafore and ada 2-3 bebudak kecik yg lain tak pakai tudung. kau tahu apa ustazah aku buat? dia suruh ambil surat khabar lama sorang satu dekat dalam almari belakang kelas. dia bagi pin. dia suruh tutup kepala. macam pakai tudung. haha. masa tu malu woi. tapi apakan daya. salah aku jugak lupa yang haritu ada kelas agama. masa aku darjah 4 dan 5 pulak , aku kelas TERATAI. cikgu kelas aku time tu vogue gila wa cakap sama lu! nama dia, PUAN GOH. well, cikgu aku ni kalau dah baju pink, subang,kasut, beg tangan kalau boleh semua pun nak pink. sampaikan gelaran "cikgu vogue" masa tu memang berturut-turut dia menang. haha. puan goh seorang yang determine. kalau dia kata nak menang, dia akan pastikan dia menang. just like pertandingan menghias kelas sempena bulan kemerdekaan dgn nyanyian lagu kemerdekaan. masa 4 teratai pun menang, masa 5 teratai pun menang. yang lawak nya tu part menghias kelas sampaikan tutup semua tingkap, pintu kelas sebab tak nak bagi bebudak kelas lain tiru katanya . lol. aku sampai tertidur-tidur dalam kelas sebabkan gelap sangat. haha. selain daripada puan goh, aku rindu jugak dekat cikgu science aku, PUAN SUWAIBAH dengan cikgu math aku, PUAN FATIMAH masa darjah 6. puan suwaibah ni cantik aku tawu? pandai menari. kalau ada persembahan menari kat sekolah tu, dia lah tukang incharge nya. she just a veri nice person. masa ni aku kawan dengan anak guru besar sekolah rps tu. guru besar aku tu, seriously baik sesangat. nama dia, PUAN ZAMIYAH. dedulu anak dia selalu bawak maggi goreng dtg sekolah. aku tumpang sekaki. once dia tahu, aku ingat puan zamiyah nak marah rupa-rupanya dia masak lebih sikit nak bagi kteorg makan sekali. sweet kan? 

and now, the next part is SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN RAJA PEREMPUAN IPOH. yang diketuai oleh CIK RUSNANI BINTI SHARUDDIN. kat sekolah ni lah aku belajar unruk jadi lebih matang dalam berfikir dan bertindak. masa aku form 1, aku masih lagi agak kebudak-budakan. gaduh dengan STEPHANIE sampai hentak hentak meja. haha. Lots Of Love lah katekan. tapi bila masuk form 2, aku mula belajar sikit demi sikit erti persahabatan. takde gaduh gaduh. saling bantu-membantu. saling teman-menemani. masa tahun ni, aku geng dengan NUR HAZWANI BINTI ABDUL RASHID (eh! betul ke salah. aku pun tak pasti. sorry kalau salah ye wani?) tapi masa exam pertengahan aku, result aku jatuh merudum. sampaikan abah aku salahkan aku kawan dengan dyeorg. abah aku ckp, "kawan dgn kawan yg salah mana tak result turun. ce lah kawan dengan jazima ke. sesape yang pandai sikit." masa tu aku dah tak tahan nak dengar dah. aku tak nak abah aku buruk buruk kan kawan kawan aku lagi. aku sakit hati, aku cuba jauhkan diri dari wani and the geng sebab tak nak abah aku cakap macam tu lagi. aku ingat nak jauhkan diri sekejap je. tetibe one day tu, izzati enter. aku pun rasa macam , "should i get out of the way now?" since that, aku dah tak serapat dengan dyeorg macam dulu. but then, aku still syg kan dyeorg. kawan gelak aku, kawan nangis aku, kawan mengamuk aku. tulah si wani, jas, iera. but then, now aku dengan dyeorg still berkawan baik. insyaallah. persahabatn kteorg akan kekal sampai bila bila. ehem. sah tutup part sedih mengalahkan filem ombak rindu ni. haha. now masa aku form 3 pulak. time ni aku kenal dgn seorang budak baru yg sampai sekarang adalah kawan baik aku , ASFA ASHMIRA. aku bersykur sangat sebab ALLAH temukan aku dengan half aku ni. maybe aku tak secantik dia, tak sepandai dia. tapi aku bersyukur sangat sangat sebab dia memahami aku. well, gaduh gaduh kecik #ItuPerkaraBiasa kann. 

masuk form 4, part paling seronok dalam life aku. keluarga 4 BOUGAINVILLEA . masa ni, kteorg bukan kawan or kawan baik tapi ketorg satu kelas dah macam satu keluarga. makan sesama, kena marah sesama, gelak sesama. i wish that i can capture every seconds that i spent with all of you. *air mata meleleh masuk mulut* kau tahu, betapa aku rindunya perasaan berdebar-debar nak tunggu keputusan bintang lima antara kelas kita dengan kelas 5 JASMINE ? betapa aku rindu masa asfa bawak rendang tok dia , auni bawak kek coklat dia, aku bawak apa entah, semua kongsi makan sesama. betapa aku rindu masa kita menyanyi-nyanyi dalam kelas masa cikgu takde? betapa aku rindu masa jamuan akhir tahun kelas kita dekat McD yang group ignore bawak hadiah macam apa tu? pek , maggi, pencuci muka. betapa aku rindu nak menari berjoget dalam kelas macam orang gila masuk hutan? HAHA. *tears falling down* tolong lah. aku nak balik masa tu balik. tapi tapi. hurmm. aku tahu. MASA TAK BOLEH BERPATAH BALIK kan? okay. ayat yang sama. 

now, part aku dah jadi senior dekat sekolah tu, form 5. cepat kan masa berlalu? pejam celik pejam celik dah form 5. tahun ni aku masuk kelas 5 begonia. memula tu memang awkward yang amat amat. aku sedih sebab terpaksa pisah dgn kengkawan aku tapi aku tahu bebudak 4 begonia yang stay 5 begonia tahun ni pun mesti sedih sebab kawan dyeorg kelas lain dan dyeorg pun kena terima orang baru. memula aku masuk kelas tu, aku doa satu je dalam hati aku sepanjang masa. aku harap sangat supaya bebudak dyeorg boleh terima aku dengan kawan2 aku yang lain. even masa memula masuk kelas tu ada lah jugak terasa hati sikit sikit. tp aku percaya yang dyeorg tengah berusaha untuk terima kteorg. well, kau ingat senang ke nak terima orang luar masuk life kau? tapi akhirnya, aku bersyukur sangat sebab at last, aku terasa diri aku diterima. even bagi aku kelas tahun ni tak sehappy dulu. it's okay. it's enough for me. as long as they can accept me and my friend. it just good enough for us. for them, aku nak cakap terima kasih banyak banyak sebab sudi terima kteorg dalam life korang . aku tahu tahun ni kita sama sama susah, aku harap biarlah susah senang kita sama sama. just together. BE and BG . dua dua awesome :')

and my next destiny? aku pun tak tahu ke mana hala tuju aku yang seterusnya. hanya mampu berdoa , berusaha dan bertawakal. aku harap supaya aku mampu jadi orang yang berguna untuk mak abah, family, agama dan negara. even aku terasa nak putar balik masa. life must be go on right? so, just let the pass be by gone and walk straight to the front thus create the new memories in future. hope to see you all soon in future as a good person. *lap air mata* 

i love cat! *starring at the cat*



time to say goodbye. stop to keep dreaming, cause it's time for you to achieve it ! 
time will never stop running. we need to catch after it so that we won't missed every seconds of it!

ASSALAMUALAIKUM 
memberi salam itu sunat, menjawab salam itu WAJIB :)

sincerely, 
the future successful architect , EVAHASHIM
insyaallah. one day :) just wait!
https://twitter.com/EvaHashim

Tuesday, August 21, 2012

SELAMAT HARI RAYA!



ASSALAMUALAIKUM :D

Hye kawan! Dah lama aku tak meroyan dalam belog ni kan? *membebel sambil sapu2 sawang* alahai. rindunya. nanti entah bila pulak la aku dapat nak meroyan lagi. budak nak spm lah katekan. fyi, sebenarnya entri ni dah berzaman dah aku nak post. tapi asal aku nak post je, mesti tak sempat membebel habis. jadi, tertangguh lah niat nak bagi korang pening baca entri aku. lol. 

ehem. SELAMAT HARI RAYA! *lompat lompat atas katil* *katil patah* *mak marah* *malam ni tidur atas lantai* #Sadlife lol . sebenarnya, aku rasa raya tahun ni macam tak best. yela. kan aku nak exam lepas one week holiday ni? then, serabut otak fikir pasal homework yang tinggi macam gunung kinabalu lagi. lepas tu, kezen ramai tak balik sebab tahun ni rumah mak mak mertua. alahai. terpaksa terima dengan redha. but somehow, even takde semangat raya tu, muka tetap kena pandai berlakon kan. takkan nak masam mencuka je. so, just having a fake smile :) lalalala.


hai! this is me :D



abang am with ikhwan danish :)

alia, kak farah and me ^^


the first nephew, ikhwan danish

cousins <3




#Raya2012
okay. done raya. esok last day for me to enjoy raya maybe :) then, time to study! well, #TrialSPM is just around the corner peeps! lastly, i would like to say SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI . ampun dan maaf dipinta andai ada terasa hati dengan aku or benci aku atas sebab2 tertentu. i'm sorry. and to all batch 95, goodluck in our upcoming #TrialSPM try your best! fighting! :D