WHEN YOU NEED ME AND YOU DON'T WANT ME, I WILL STAY BUT WHEN YOU DON'T NEED ME AND YOU WANT ME, THEN I WILL GO

Saturday, April 27, 2013

Nur Sarah Aisyah

 
 
 
 
ASSALAMUALAIKUM
 
so, today is saturday. yesterday is friday, a day before yesterday is thursday, and tomorrow is sunday. erk. what am i typing right now? this is nonsence! okay. actually, aku sedar dah agak lama dah aku tak ngupdate blog tershinn shinn shintaa aku ni haa. aku sebenarnya ada banyak benda nak diceritakan. tp oleh kerana syaitonnirrojim yang tak putus putus menghasut aku, aku jadi malas semalas malasnya nak update entri baru. semua pun malas, malas nak kerja, malas nak makan, malas nak tgk tv, nak yak yak pun jadi malas. eh k takde kena mengena.

so harini dah 27/4/2013. dah hampir sebulan dah aku kerja dengan zarrief. eh eh sopiyaaa. haha. dalam masa hampir sebulan aku kerja dekat butik pakaian Zafea ni, mcm mcm benda jadi kat aku. and the latest punya cerita bila someone named Nur Sarah Aisyah and her mommy came to our shop. This little girl is a standard five student who can speak english fluently. yeah!

masa budak tu datang aku baru balik dari beli lunch. masuk masuk kedai aku nampak pakcik wahid tengah ketuk ketuk something. while that girl was sitting besides him. and then aku yang jenis memang suka menyibuk hal orang ni pun sesibuk nak mencelah nak tahu pakcik wahid tengah buat apa. rupa rupanya pakcik wahid tengah tolong buatkan kerja kayu budak tu. then, cik ton panggil nama aku, and that girl was like "whatt?!! nama akak eva?" me like. "emm. ye saya" lepastu lepastu, sofiya datang cakap kat aku yang budak tu speaking english. aku pulak mcm ouh really? who cares? ajet ajet tak kesah gitu kann. aku agak musykil dari mana pakcik wahid jumpa budak tu. well, kedai tu kedai baju. bukan kedai bertukang.

tengah mommy budak tu sesibuk cuba jubah itu jubah ini. budak tu mula interbiew kami sorang sorang.and truthfully aku betul betul kagum bila tgk cara dia speaking. tak nampak over. dia nampak mcm .. mcm.. ermm. innocent kott? entahlah. aku pun tak tahu mcm mana nak describe pasal budak tu. so, oleh kerana dia dah duk berspeaking dengan mommy dia. kami yang dah lepasan SPM ni pun nak tunjuk acah acah hebat jugak dengan speaking english balik masa sembang dengan dia sambil sambil dia duk rubbing kertas pasir atas kerja kayu dia and dengar lagu yang terpasang kat radio. naik gagap gagap gak aku nak balas balik apa yang budak tu kata.

"what's your name?"

"sarah. nur sarah aisyah"

 her "how old are you?"

ya "eighteen"

*sarah pandang aku*

"same goes to me. eighteen years old too"

*pandang aku* *pandang ya* *pandang aku* *pandang ya* *angkat kening*

 k budak ni mesti tak percaya yang ya 18 tahun. leuls. 

*5 minutes later*

"ah! i know this song! (radio songs) lalalalala~ erm. do you know how to play instrumen?"

"no we don't. how about you?"

"erm. i know how to play guitar, piano, violin, recorder, etc"

kau agak muka apa yang aku mampu buat masa budak tu ckp macam tu? well, of course muka yang sangat tak comel. mata terbeliak, mulut terlopong, hidup terkembang kempis. TER k TER. 

"how many siblings do you have?"

"i have 2 big brother"

"how old are they?"

"one of them was married. while the other one was single and available. his girlfriend was his only computer and you know what? he's a very very tall tall guy"

me *dalam hati*  "dah pehal budak ni nak promote abang dia kat sni?" 

and then suddenly mommy dia dah habis cuba baju itu baju ini. it is time for her to get back home. lepas je budak tu dah balik, baru aku tahu mcm mana pakcik wahid boleh angkut budak tu mai kedai. rupanya pakcik wahid jumpa budka tu kat kedai tukang. budak tu nak cari SATU paki kecik untuk kerja kayu dia. erk. memang gila lah weh nak cari SATU paku kecik tu kat kedai tukang. so, pakcik wahid pun bawak budak tu mai kedai.tak lama lepastu aku dengan ya keep talking about that girl. "sarah tu comellah!" "aku suka sarah tu!" "aku rindu sarah." until the day when sarah's mommy came back to our shop untuk ambil jubah yang dia dah tempah. unfortunately, hati kami bagaikan patah seribu bila tengok mommy dia datang sorang sorang without sarah. yea yea yea.

so, masa mommy dia usha usha blouse tu. aku saja cuba pancing mommy dia. aku cakap

"sarah sekolah eyh aunty?"

sedangkan sebenarnya aku tahu mmg budak tu tengah sekolah pun. iyelah baru pukul 12. and hari tu hari isnin tak silap aku. konfem lah budak tu dekat sekolah. the suddenly, aunty cakap

"a'ah. dia dekat sekolah. you know what? she keeps talking about both of you at home the day when we came here before. she's very very like both of you. she said mommy! mommy! i got new friends there! bla bla bla. and i was like. ouh she's soo sooo happy to meet you"

mahu tak kembang aku dengar ayat aunty tu. rasa mcam. 'ouh sarah! both of us miss you a lot!' wuah ampak agak poyo di situ. tapi ada aku kesah? inilah perasaan kami yang tidak punya adik perempuan. nak ada adik perempuan tp bebudak sekarang semua gegedik je aku tgk. baru sekolah rendah dah ber'mama,papa' dah tak sabar nak dapat anak sangat ke dik oi? alahai. tp bila aku jumpa sarah aku rasa lain. aku rasa macam 'ouh. wujud lagi budak yang tak gedik dalam dunia ni rupanya'. then, pakcik wahid tanya mak sarah pasal kerja kayu sarah. and mak sarah cakap,

"kerja kayu dia rosak balik. skru dia tercabut. she keep saying that she want to come back here. she said 'let's go and see that uncle again!' but i cakap yang tak nak susahkan uncle buat kan untuk dia lagi but she keeps making excuses to come here again. haha"

 pakcik wahid "ouh. nevermind. bawaklah bawaklah. saya tak kisah. saya seronok dapat tolong" 

me *dalam hati* "ouh aunty! pakcik wahid dah bagi green light tu! bawaklah bawaklah! nanti kami sediakan karpet merah gitu! saya rindu sarah! pelase aunty!"

lepastu, aunty kata MAYBE. so, until today aku dengan ya kadang kadang mesti teringatkan sarah. unfortunately, budak tu dah tak datang kedai kami. kami harap she'll come back here again one day. sebelum aku berhenti kerja. amin amin! btw, 'ya' in here is refer to 'zarrief sofia' okay. pakcik wahid tak kasi panggil zarrief. ya nampak ayu sikit. leuls


don't let you past steal your future

ASSALAMUALAIKUM W.B.T
memberi salam itu sunat, menjawab salam itu WAJIB

sincerely,
the future successful malaysian architect, insyaAllah
my mom and @liamhoughton are my idol
https://twitter.com/EvaHashim


No comments:

Post a Comment

leave your comments