WHEN YOU NEED ME AND YOU DON'T WANT ME, I WILL STAY BUT WHEN YOU DON'T NEED ME AND YOU WANT ME, THEN I WILL GO

Saturday, April 26, 2014

perangai ganas macam lelaki?


ASSALAMUALAIKUM

cuti sem dua bulan dihabiskan dengan tolong mak cat rumah. lima tahun bertahan dengan warna biru kuning menyala akhirnya atas permintaan aku warna ditukarkan kepada hijau dan krim. tapi not for the whole house. just for the inside. outside masih stick dengan colour coklat sebab tak sanggup nak tukar satu rumah. mahu patah segala tulang aku sebelum sempat aku masuk sem tiga. well, yang mengecat nya pun just aku berdua dengan mak aku.

so, masa tengah duk mengecat tadi tetiba terasa nak update entri blog. dalam otak aku tetiba terasa macam nak tanya semua orang. apa pendapat korang pada perempuan yang ganas? the reason kenapa soalan ni tetiba terbit dekat otak aku adalah sebab aku tergolong dalam kategori perempuan yang ganas. but ganas here bukan bermaksud 'tomboi' . it is just like sometime perangai mcm jantan. like my mom will always said "perangai tu ganas dah macam mak engko. macam jantan dah. mak takpelah dah tua. cubalah lembut sikit" kadang tu bukan aku tak cuba jadi lembut. cuba memang cuba tapi tak bertahan lama lah.

other prove yang aku ni macam jantan is kadang aku boleh buat kerja yang perempuan lain tak boleh nak buat. macam masa aku kerja dulu, aku boleh alihkan mesin jahit yang zaman dulu dulu punya mesin yang berat gila tu sedangkan kawan aku tak boleh. aku boleh angkat kotak kotak berat sedangkan kawan aku tak boleh. and terbaru, bila orang tanya aku buat apa je masa cuti cuti ni and aku jawab aku mengecat, they were like, "kau reti ke mengecat eva?" hello? tengok oranglah.

other than that, kadang aku terasa aku ni ganas sangat bila depan lelaki. aku tengok kalau kawan aku yang lain on the phone dengan pakwe ke kawan ke automatically their voice will be like too smooth kadang tu sampai macam dah takde langsung suara aku dengar. but for me? nahh, I will be like "hah! kau nak apa?" with suara jantan. cakap pasal suara, ni lagi satu benda yang aku follow mak aku. suara aku memang lantang. memang kalau dapat sembang huhahuha tu aku rasa orang yang duduk jauh dari aku pun boleh dengar. kalau nak dengar suara aku perlahan lembut hanya kalau aku dekat library. pfft. 

aku kadang terasa macam segan bila berdepan dengan kawan kawan lelaki aku. aku risau kalau dyeorg akan fikir yang aku teruk kurang ajar tak sopan. sometimes, aku cuba jadi sopan but I still can't. kalau dapat sembang dengan lelaki yang lawak habis, berangan lah aku sampai ke tua nak kahwin tak dapat kahwin. haha. kadang aku suka marah lelaki, aku tak tahu kenapa. like if dyeorg try tu bahan aku nganjing aku, I will suddenly changed into not me. sampai boleh katakan kawan lelaki aku yang dekat kptm tu semua tahu aku ni garang. kalau ada orang sakitkan hati kawan aku lagilah aku tambah garang.

tapi aku takde niat pun nak marah sebenarnya. aku cuma risau. aku risau nak terlalu seronok aku risau kalau di pengakhiran aku sedih aku kena tinggal. aku risau aku kena pijak. aku sayang orang aku percayakan orang lepastu orang tu berpaling tadah dari aku. haa amek kau ayat. haha. but then, segarang garang aku seganas ganas aku aku ni jenis yang lagi suka bawak berbincang. and aku suka bila orang sudi nak ceritakan masalah dyeorg dekat aku. aku bukan suka atas masalah orang. aku suka bila orang cari aku dan cerita dekat aku. aku terasa aku ni penting, aku ni orang yang boleh dipercayai. alhamdulillah.

and to be honest, siapa tak nak merasa disayangi? aku nak. cuma mungkin sebab perangai aku yang macam jantan ni and muka aku yang tak lawa tak hodoh ni tu yang takde orang nak. mana kita tahu kan. bukan aku tak nak couple ada pakwe tetiap malam on the phone cerita itu ini. bukan aku tak nak cuma masih belum sampai masa untuk aku lalui benda benda macam tu. bukan aku tak pernah suka dekat orang. ada je orang yang aku suka, tapi aku dah tanam dekat otak. mustahil untuk orang tu suka aku balik sbb mana mana orang yang aku suka semua anggap aku hanya kawan. dah perangai pun macam jantan, siapa nak buat makwe kan. kita terima jelah. haha. so, kalau aku suka orang aku akan syok sendiri lepastu bila dapat tahu orang tu suka orang lain aku patah hati, takes time aku lupa aku set mind "kawan kawan kawan" then, aku repeat pada orang lain. lifeless kan?

but actually, I just learned from my mom that hidup tak boleh nak terlalu bergantung kepada lelaki. aku dengan mak aku dah terlebih daripada biasa buat kerja kerja yang sepatutnya lelaki buat. kami lah yang mengecat rumah, kami lah yang mesin rumput dengan mesin yang berat tu, kami lah yang buat itu ini. kami dah biasa. disebabkan tu jugaklah aku selalu rasa macam biarlah takde orang suka aku sekarang, biarlah tak couple sekarang. Allah sebaik baik perancang, ada jodoh aku nanti adalah. 

but sometimes, aku tertanya tanya why most of people yang ada masalah dengan cinta, they will find me? dyeorg akan luah perasaan sedih dyeorg dekat aku. sedangkan aku ni nak kata pengalaman couple tu pun dua kali je tu pun macam apa je. bukan ke lagi bagus minta pendapat dekat orang yang dah berpengalaman lagi banyak dari aku? entahlah. wtv it is, if any of you need someone to talk too, I will always be there for you. you can trust me, insyaAllah :)

so, I have decided untuk kekalkan perangai aku ni but still aku akan cuba kawal. biarlah orang nak kata apa. biarlah orang nak pandang macam mana sekalipun asalkan apa yang aku buat masih di atas landasan yang betul. go yeeba yeeba! 

Sunday, April 13, 2014

Midsem Break



ASSALAMUALAIKUM
I have make my comeback to the blogging world, ohyeah! Tolak tepuk tangan okay. So, that's it. Like usual, kalau aku update entri dekat blog bermaksud yang aku ada dekat rumah, bermaksud yang aku tengah cuti, bermaksud yang aku tengah bosan sebab cuti yang lama, bermaksud yang aku tengah cuti sem, bermaksud yang aku dah habis sem 2! yabedabedoooo!!
semester 2 was a tough year for me I guess. not just because of the subject that I take, it is also because of the peoples around me. Some of them giving me a positive effect but there's also some of them yang perangai yang entah apa apa. Bajet bagus sangatlah duk mengutuk aku, bila ajak sembang depan depan, bila dah kantoi tahu senyap. Hekeleh. Eh sudah aku update menatang ni bukan nak cakap pasal mangkuk mangkuk tu. Buat tambah sakit di hati je. Heh
So, other than bad memories I have also gained a lot of good and sweet and memorable memories while I am in this semester. Tbh, the person that I heart the most for this sem are safura haida, fatin filza and noor jasmina natasha. The three of them is the one that I can be myself with. The one that can lend me their shoulders to cry on. The one that can suddenly makes a serious conversation into a conversation that loads with laughter. I may not be their perfect friends, I may not be that good friend who always there to help them with their loves problem but somehow I have tried my best by lending my ears cause that's all that I can and I am sorry. another moment that I have spend with them is when we were at sunway lagoon theme park. That was so much fun spending my time with them.



Other than that, another things that I loved in this second semester is that I have made a lot of friends. Bukan niat nak bangga or riak or takabbur but I would just like to share some of my amazing friends that I meet this semester. As you know, sem ni kelas aku dah tukar. From seksyen 19 sem lepas to seksyen 18. Even sampai ke hujung sem ni pun aku masih tak faham macam mana kptm ni tentukan kedudukan kelas cause semua pun macam cincai letak je. haha. So, some of my friends from this new seksyen are (let's start with girls first) nur, alia, noni, eika, fiza, ustazah, najwa, and syuhada. While the boys are acap, amer, haziq, paan, aman, faris, and also haikal. Pardon me if I forget to put any of your name gais. Well, short-term memory attacks! Other that classmate, aku pun dapat kenal dengan sorang dua budak underground. Thanks to wechat, aku dapat kenal irfan, farid, arep, and also shadiq. See? Ramaikan? hehe





Not just through wechat, through kawan sendiri pun ada jugak macam amer and paan. because of paan aku kenal siapa jul and because of amer aku kenal faris. ni pun kenal sebab haritu balik cuti study week sama sama dengan dyeorg and ayen and jass sekali. the moment yang aku tak boleh nak lupa cause we all laughing all the way go back home. starts from bangi sampailah ke ipoh amer buat lawak non-stop. boleh bayangkan tak jasmina yang tak pernah tak tidur kalau long journey, boleh tak tidur? amer amer. and tbh, aku dengan jas perati je si faris cause he's acting cool dari awal sampai akhir. like seriously macam bajet macho. orang buat lawak kaw kaw punya lawak, dia boleh gelak gitu gitu je? what the? kemon lah weh! tak main lah cover macho depan kami. haha. but in the end, lepas dah kenal agak lama well he's kind of funny guy and not as bad as what we think of. sorry faris! So, I have learned not to judge others from the outside anymore.

next is about my final examination for semester 2. to be honest, it was totally sucks! I don't know why am I feeling like I am being so stupid this year. All those papers betul betul kasi aku naik angin. Aku tak tahu lah macam mana result pointer aku nanti. I just hope for the best cause I have tried my very best even menatang menatang tu susah. I even crying lepas keluar dewan lepas jawab paper mkt. aku keluar, aku call mak aku. sakit hati sebab mak aku tak angkat. adn suddenly 5 minutes later mak call balik, what some more? air mata pun main peranan lah weh. merengek depan orang sampaikan aku rasa kalau mak aku depan aku dah lama mak aku tampar aku. malu kat orang. lol. but the most shocking things that ever happened to me on that day was, petang tu lepas aku bangun tidur sbb frust menonggeng tidur tak ingat dunia amer call. I thought amer call mcm biasalah sbb nak pinjam laptop. but suddenly, the first word that I heard from his mouth was "Eva, hang okay tak?" seriously, I'm touched! Thanks for your concern big bro even you are small, you are still my awesome big brotha. lepastu malam tu aku terkejut kali kedua, umar call tanya benda yang sama. dude, I'm okay lah weh. haha. thanks you gaiss. You are the best man that I've known after my dad, my brothers, my grandpa, my cousins, my ermm no other my. lol

there are so many things to be written in here, but I am exhausted to type it all. nvm, I'll keep it in my memory box and try not to forget about it so that someday I could tell my stories to my little kid, I guess? hehe. That's it. I am tired. masa untuk tidur. and I would like to say thanks a lot to those who are willing to be my friend even with my annoying attitude. I wish all of you the best and so do I. Farewell guys! See you guys again in another 2 month, InsyaAllah.

ASSALAMUALAIKUM W.B.T
memberi salam itu sunat, menjawab salam itu WAJIB
sincerely,
the future successful malaysian businesswoman, insyaAllah. 
my mom and @liamhoughton are my idol
https://twitter.com/EvaHashim