WHEN YOU NEED ME AND YOU DON'T WANT ME, I WILL STAY BUT WHEN YOU DON'T NEED ME AND YOU WANT ME, THEN I WILL GO

Thursday, July 17, 2014

MG300 FIRST ASSIGNMENT

 
ASSALAMUALAIKUM
 
Information Technology Assignment.

Update harini adalah tugasan yang aku dapat untuk subjek yang tertera di atas. Kami dikehendaki create satu blog dan hasilkan satu post tentang apa apa sahaja. Sikit kelebihan kepada aku sebab aku dah ada blog. yeayy me! Our lecturer ask us to create a new post about anything. So, let's do this!

Past few days, aku dengan beberapa housemate aku enjoy our day a lot. Sebelum ni kami student Uitm dengan student Kptm selalu asing asing. Kalau kami buka puasa dekat rumah, dyeorg buka dekat luar. Bila kami buka dekat luar, dyeorg buka dekat rumah. But not for that one fine day. Kami tiba tiba rasa nak memasak ramai ramai. Student Kptm which are Sheera, Ira, Natrah and Sarah decided nak masak ayam masak gulai. While aku, Aten, Jas, Chaa, dengan Nasya decided nak masak daging masak blackpaper. And for the extra, kami cadang nak buat roti jala. Masak punya masak, gulai Sarah dah rupa kari manis. Daging blackpaper Aten pulak liat. Roti jala kami pulak takde rupa roti jalan. Dah macam lempeng pun ada. Hebat betul bila perempuan perempuan memasak ye dak?

Lepas dah berbuka, kami rancang nak celebrate birthday Natrah yang dah lepas beberapa hari. Masa buka tu Natrah belum balik lagi. So, rancang punya rancang Natrah pun balik. Dah rupa ada pakatan besar je dalam rumah tu masing masing duk berbisik bisik nak buat apa. Lepastu kami decide nak pi sambut dekat putrajaya. Kami beli kek blueberry cheese. Aku dengan budak budak aku gerak dulu. Kami tunggu tepi tasik. Tapi, baru perasan kami tak bawak lighter . Dengan muka tembok kami pun pergi mintak pinjam lighter dekat pakcik guard are situ.

Mula rancang konon nak letak kek dekat tengah tengah alam and kami menyorok. Acah acah surprise dari pakwe pakwe gitu. Masa nak nyala kan lilin baru perasan tak bawak lighter. Nasya terpaksa buat muka tembok minta pinjam dekat pakcik guard yg ada area situ masa tu. Dekat lima enam kali jugak lah aku duk nyala kan padam kan lilin kek tu plus kelam kabut menyorok celah celah tempat yg ada boleh buat stok tak menampakkan diri sebab ingat kan dak dak kptm dah sampai. Agak agak kali ke enam nyala kan lilin baru betul sampai. Kami pun menyumbangkan lah suara lunak kami ke sepelosok putrajaya tu bersaksi kan langit dan tasik putrajaya.

Tiba terniat dalam hati nak main krim kek dekat muka natrah. So, lepas tu mula lah perang krim. Masing masing berlari bekejar macam orang gila sedangkan masa tu orang tengah solat terawih. Apa jenis anak dara lah kan. Dah syok syok calit sana calit sini, tempek krim dekat satu muka penuh si natrah, kami pun gerak. Niat ingat nak balik terus sebab krim kek dah sampai ke tudung tudung naik selebet semua anak dara. Tapi disebabkan nak penuhkan permintaan Nasya nak main roller blade yg tertangguh dekat sebulan kami pun main lah. Aku cah jas dengan sheera terkecuali sebab kami dah tahu macam mana perit nya main roller blade tu sebagai seorang beginner yang kurang berjaya.

Mula pakai kasut roller blade tu si nasya. Baru berdiri dia dah berdebuk dulu. Lepastu Sarah Ira Natrah Aten dah pakai, sorang sorang berdebuk. Nak terputus urat perut aku duk gelak kan orang. Bila diri sendiri main baru tahu sakit tak sakit bila jatuh. Kemain seronok main tapi tak pandai pandai. Orang lain menggelongsor kemain laju. Kami kami dah rupa itik baru belajar berjalan. Terkedek kedek.

Bila dah habis main dgn jaya nya atas bantuan abang abang acah pro dekat situ, kami decide nak balik. Orang yang sewa roller blade tu pun dah nak packed segala benda sebab hari dah macam nak hujan. Angin kemain kuat lagi. Rasa macam semua benda nak terbang terbang. Masa dah nak balik tu tiba nampak ada seorang abang ni main layang layang. Dia main bukan macam layang layang biasa tapi dah rupa macam layang layang yang ada kuasa enjin kereta ferrari. Okay ini over. Ha ha ha. Tapi serious lah sebab masa tu angin tengah tiup kencang gila. Memang impressed. Kalau lah dapat main jugak.

Balik dari putrajaya kami singgah Barra Seksyen 15 Bangi. Sambil makan minum sambil duk ingat balik kes masing masing jatuh berdebuk, kes muka kena sapu krim kek, kes abang roller blade bagi number dekat ira. EH?

That was the most precious moments for me semenjak aku masuk semester tiga sampai lah ke hari ni. Even tak complete 11 orang homey ada, but it was fun enough. Bukan niat nak pinggirkan or whatsoever. Just sendiri boleh fikir lah kalau dah diri sendiri yg menyediri takkan nak dipujuk rayu, nak dimanja manja, nak dipaksa paksa?

Tak kuasa.






Saturday, July 5, 2014

Semester tiga

 
 
ASSALAMUALAIKUM
 
Seksyen 11.3.18, Semester 3, Kolej Poly-Tech Mara, Bangi

New semester, new azam, new semangat lah kononnya kan. Tiap kali teringat result sem 2, semangat nak belajar tu berkobar kobar gila. Rasa macam kalau boleh nak kejar Empat Rata terus.

Bila dah masuk daftar semester tiga, bila dah masuk rumah sewa, bila dah takde rules hostel kena balik sebelum pukul sebelas, segala semangat acah acah berkobar kobar nak kejar Empat Rata tu pun mula hilang sikit sikit. Dugaan assignment yang mula bertambah, dugaan ambil sampai lapan subjek satu sem, dugaan kelas hari hari isnin sampai jumaat pukul lapan, dugaan nak hadap jammed tetiap pagi, dugaan puasa tengah tengah cuaca terik dekat bangi tak pernah nak hujan. Tambah lagi dengan iman pun nyawa nyawa ikan. hmm.

Disebabkan nak elak dugaan pancaroba yang mengahasut even setan dah kena kurung masa bulan uasa ni kan, aku tempek gambar mak pak aku dekat dinding. Jet jet pemberi semangat bagi jiwa kental lah kan. But alhamdulillah, it's works a little bit on me. Bangun tidur, hadap gambar mak pak. Nak mandi, hadap muka mak pak. Nak berjimba, hadap muka mak pak. Terus rasa insaf time time tu jugak. Hebat tak penangan dia? Haha

So, semester ni aku decide untuk ambil semua subjek termasuk subjek yang aku kena repeat, marketing. Disebabkan subjek marketing ni subjek repeat, bermaksud aku kena masuk kelas dak dak semester dua. Even sama baya dengan aku, dia punya awkward tu rasa macam ada berpuluh puluh ekor menatang cengkerik buat bunyi "krik krik" dalam kelas tu. Manusia manusia yang aku kenal dalam kelas tu pun just sorang classmate aku, nisa dengan amirul hafiz, arep faisal, adlan aziz, apit. tu jelah pun. Tapi nak buat jadi membe huhahuha tu belum sampai seru lagi.

Kelas asal aku untuk semester tiga ni pulak still maintain macam sem lepas. semua stock stock muka sama. Baru niat di hati kot dapat classmate baru muka muka kacak ke kan, boleh buat semangat nak datang kelas. Takde asyik ponteng je kerja. Kot pulak dapat buat kerja group assignment sesama kan, pergh lagi tambah semangat nak buat. Okay ini over. Tett

Sem tiga ni jugak, I've met once again with my no-blood-related-brother after almost four years kami tak bersua muka. The one yang aku pernah cerita aku kenal masa naik satu bas sekolah cina dulu dulu tu. Aku jumpa dengan dia pun sebab dia continue study dekat MFI Bangi tu haa. Jiran sejati KPTM Bangi. Bangga lah jugak kan jet jet ada kenalan bakal engineer ni. Ha Ha Ha
Lepas dah dekat seminggu lebih puasa, baru minggu ni aku dapat balik bukak puasa dekat rumah. Puasa dekat bangi hari hari sahur samada maggi, tak maggi makan roti dengan jam, tak roti makan cornflake dengan susu. Buka pulak makan makanan beli dekat bazaar takpun masak nasi pastu lauk masing masing. Tu pun kalau boleh lauk tu nak cari yang paling murah antara yang termurah. Nak beli kuih pulak kena dua tiga empat lima enam kali fikir dulu nak beli ke tidak. Balik Ipoh ni barulah dapat merasa nak makan ayam bakar lah ikan bakar lah tempoyak lah sayur yang sedap sedap lah. Air pun dapat lah minum air buah takpun air blend dari duduk bangi hari hari hadap air kosong sejuk dalam peti ais. Sadis but still, alhamdulillah.

Okay. That's it. Enough typing. Lt's get back to assignment. Oh ya cakap pasal assignment. Nanti aku ada kena buat satu assignment yang memerlukan aku buat blog untuk subjek IT. Aku terfikir nak buat blog baru just untuk subjek tu ke continue dengan blog aku yang ni? hmmm.