WHEN YOU NEED ME AND YOU DON'T WANT ME, I WILL STAY BUT WHEN YOU DON'T NEED ME AND YOU WANT ME, THEN I WILL GO

Monday, October 26, 2015

My 2015


Since it has been so long since the last time I wrote in here, I guess today post will be longer than usual. The last time I wrote was about the last semester in Diploma of Business Management in KPTM Bangi. Can I past it or not? And here I am still wondering the same things since I have finished my semester five final exam and starts to wonder "am I going to failed in any subject?" I hope not. Cause struggling another half year for only one or two subject are damn bored. Hoping for the best for my final year results. Amin.

Memandangkan sem lima dah habis (even belum konfem betul habis), maka berakhirlah sudah routine untuk pergi kelas setiap weekdays. And it means of being apart with my beloved classmates, section 18. 

Ingat lagi masa mula mula masuk KPTM dulu, the first person I get along with meastilah si Jasmina sebab dia kawan dari zaman sekolah pulak. Second is Safura. I saw her the first time masa tengah mendaftar. Dia selalu one step ahead of me. Pergi kaunter sana, safura dkt depan. Pergi kaunter sini, safura lagi. And besides her, ada abang dia yang mana masa mula mula aku ingat boyfriend dia. lol. Bila dapat bilik, masuk bilik nampak Safura lagi. Safura everywhere. haha. Roomate lagi sorang Heeda. Satu semester duk makan tidur sama sama sampai one day to ada conflict, but alhamdulillah it ends well. Masa sem satu, kelas asal aku section 19. Masuk sem dua, rombak kelas majoriti section 19 pindah section 18. Another few of them pecah pecah lain kelas. Still don't know how KPTM tentukan kelas.

Masuk semester dua tukar roomate from Heeda to Atin. And of course Safura masih setia bersama. Masa mula mula tukar section 18, suasana dia macam racist sikit. Well, classmate lain kan. Section 18 yg asal sekumpul, section 18 baru sekumpul kind of vibe. And to be honest, I'm pretty sure section 18 asal kinda hate us since kami macam konker kelas tu memandakang bilangan kami yang lagi ramai dari deme. But everything starts to get a lot friendlier bila dah lama sikit bersama. We tried our best to make all felt "include" and no ones felt "exclude"

Alhamdulillah after years of friendship, It's kinda hard to say goodbye since the end of Diploma years is here. For me, being part of section 18 was so much blessed. Aku mengaku aku pernah terfikir nak tukar kelas whenever ada conflict happened. "tukar kelas, tukar classmate, buat hal sendiri sendiri" kind of thought. But then, aku bersyukur sifat pemalas untuk pi mohon tukar kelas aku kuat. After changing one or two classes sebabkan repeat subject, I realize being in section 18 were much more better and happier than being alone in another classes. Well, mana ada benda yang perfect dalam dunia ni. Biasalah conflict sana sikit sini sikit. You may hate it but that's the reality my friend. It's okay to have conflict once or twice. The important part is how you handled it.

Thanks guys for all the memories that we've shared together during all this years. Eventho aku memang terkenal dengan sifat pelupa kuasa maksimum, insyaAllah I'll try my best untuk ingat semua yang kita bina bersama. I surely wont forget moment kita masa pergi Cameron Highland, masa buat senamrobik dekat padang kolej yang berdebu, masa buat explorace dekat Taman Botani, Putrajaya, masa pergi kilang Beryls, masa kena pulun buat presentation ENT, masa kita plan main badminton ramai ramai, masa pergi BBQ dekat PD, masa graduation night. Ahh so much good memories.

How can I forget Nor Noni Alia yang sentiasa dapat seat VVIP dalam kelas? 
How can I forget our beloved class rep Aman and his beautiful girlfriend, Heeda?
How can I forget Eiqa Najwa Fiza and Nisa who will always stcik together everytime there's group assignment?
How can I forget Nana Nisa Syera Jeaa yang everytime minta cancel kelas? 
How can I forget Jasmina Aten Nasya yang hari hari aku hadap dekat rumah, dalam kelas, bila hangout?
How can I forget Nayli Syu Mas when everytime I saw a futsal court, all that I can think about is them?
How can I forget Atiqah who will always have a fight with me?
How can I forget Tyra Bella Ecah Arynn Mira Epa when they were the one who cheers me up?
How can I forget Shafiq Umar Hafiz yang sentiasa berkepit bertiga?
How can I forget Ameeruddin yang ada ramai bini?
How can I forget Acap yang ada ciri ciri "Bae Material" bak kata syera?
How can I forget Mus yang sentiasa try hard nak buat lawak tapi tak jadi?
How can I forget Keyo yang bagi amazing first impression when he speaks fluently in English class?
How can I forget Farhan yang mengaku first time keluar berdua dengan perempuan when all I did is only paksa him teman beli cool blog je pun?













But then, dalam suka ada duka. Although sometimes we fight a lot, InsyaAllah I'll forgive and forget. Tapi there's one thing yang surely aku takkan lupa. This happened time dah nak final sem lima. Which means penghujung diploma. That night aku pergi rumah heeda untuk siapkan assignment yang due date nya in another few days. And as usual aku akan balik rumah sewa sebab esoknya ada kelas ENT pukul 8. Masa tu dalam pukul 12-1 pagi. Semuanya kebetulan. Makcik pakcik jiran sebelah yang selalu ada meeting bisnes datuk datuk sampai pukul 1 tetiba malam tu takde meeting. Jalan depan rumah yang normally ada orang lalu lalang lagi malam tu, lengang. Kawasan rumah aku tu ada flat UKM berdekatan so kalau nampak budak muda naik motor tu kira normal sebab ingatkan student. So that night I saw ada empat orang lelaki naik motor pusing pusing. Well like I said, ingatkan student. So aku tak suspek lebih lebih. Aku cuma tunggu motor tu blah. At that time, I'm all alone. Housemate aku semua dalam rumah. Bila masuk dalam pagar rumah aku dengar dari jauh bunyi motor and suddenly motor tu berhenti depan pagar rumah. This one guy tendang pagar rumah sambil acah parang and followed by another guy. Lagi dua ketul duk atas motor. They take my bag (laptop, purse, powerbank, phone yang aku baru beli sebulan yang lepas) Then they grabbed my tudung sampai terbukak lepastu grabbed rambut pulak. Aku tak nampak muka sorang pun dari dyeorg sebab masa tudung tercabut tu spect aku jatuh sama, I'm crying and plus this one guy keep pushing my head downward maybe risau aku cam muka kot. So dyeorg amek gelang and rantai tali 10 ringgit aku sambil acu parang depan muka. I scream out loud once but nvr had the courage to scream again sebab they get mad at me. After that, masa dyeorg macam dah nak blah dyeorg perasan I wore gelang emas and a watch on my left. (aku pakai lengan panjang malam tu) And I can hear a voice "Weh gelang tu! Amek amek" yeah, pretty much like a malay. Then satu lelaki ni patah balik ambil those two things that I love the most. Dia boleh tanya lagi "ada benda lain lagi tak?!" Demmit man! Kau dah ambil semua lah siaa. And then they're gone. And then para housemate pun keluar and tarik aku masuk dalam rumah sebab takut they might come back again. Few minutes later kami dengar bunyi suara orang luar rumah jerit "kenapa ni? siapa jerit minta tolong? apa jadi?" tapi bila bukak pintu what we saw is a group of young man on their bike. And surely that scared us. Kami ingat kot geng deme ke apa ke. So we closed the door. Tapi bila usah lagi sekali and nampak ada dua tiga makcik they baru yakin nak keluar. Aku agak kecewa dengan polis bangi. We called, but none of them come. Kami sendiri gerak pi balai. Bila sampai balai all the police boleh duk depan tv hadap bola? Like seriously bruh? Lepastu kami sambung buat report dekat Balai Kajang and it took us hours sampai dekat pukul 5-6 baru siap. Kecewa lagi bila makcik pakcik sebelah depan tak keluar pun. Husnudzon, maybe tidur mati agaknya. Pernat kan. After that, aku jadi lebih aware of surrounding. Tiap kali pergi mana mana mesti jadi mcm paranoid kejap tengok kiri kanan depan belakang. I share this story so that readers can take it sebagai pengajaran. Ingat, perempuan nampak tough macam mana sekalipun, perempuan tetap perempuan. Lelaki tetap akan pandang perempuan ni sebagai target yang mudah. Beware. Aku dah kena, and it hurts. But alhamdulillah I'm safe. Syukur dia setakat grabbed rambut amek barang and not tetak badan and so on. Terima kasih Ya Allah. Moga kau beri perlindungan buat aku, keluargaku, sahabat sahabatku, serta saudara seagamaku. Amin ya Rabb